Hoppa till innehållet

Rätt arbetsmiljö i skolan

Rätt arbetsmiljö på kontoret/skolan

I en bra arbetsmiljö omfattas även god ergonomi. Ordet ergonomi används ofta som uttryck för hur besvär som ont i rygg och axlar, muskler och leder hänger samman med hur man sitter, står, lyfter och bär.  

Människans kropp är gjord för rörelse. Kroppen behöver en blandning av rörelse, belastning och återhämtning. Men utvecklingen har gjort att människan tillbringar en stor del av sin tid sittande.  

När kroppen belastas sker det ofta ensidigt och monotont. Människan behöver omväxling och variation för att må bra. Det är viktigt att komma ihåg när man utformar arbetsplatser och arbetsuppgifter. Kroppen är ständigt utsatt för belastning och därför behöver belastningen varieras över tiden. En dålig arbetsmiljö kan inte kompenseras genom att individen tränar styrka och kondition. När det gäller ergonomi är det också viktigt att tänka förebyggande och se över arbetsmiljön innan fysiska besvär yttrar sig.

Vi är övertygade om att stå upp mer och arbeta leder till bättre hälsa, ökad inlärningsförmåga och bättre arbetsro i klassrummet. Barns arbetsmiljö måste tas på samma allvar som vuxnas. På våra arbetsplatser är det idag mer eller mindre standard med höj- och sänkbara bord för att det ger bättre hälsa, arbetsro och kreativitet. Borde det inte också vara så för våra barn?

 

stabord.jpgTips på hur du kan förbättra din egen skolmiljö

• Försök att stå och arbeta ibland för att sitta hela dagen. Hissa upp ditt skrivbord när du går på lunch eller går hem för dagen så är det bara att ställa sig och börja arbeta när du kommer tillbaka. Det finns även höj- & sänkbara lärarpulpeter och elevbord.

• Variera din arbetsställning så ofta som möjligt. Helst varje halvtimme men minst en gång i timmen.

• När du står upp så använd en ergonomisk matta med spänst eller använd bra skor för att undvika trötta fötter och ben. rocket.jpgStåmatta förbygger även slitage av knä- & höftleder. Vår StandUp-matta finns även för elever i en mindre storlek, mattan haren öljett som gör att mattan kan hängas upp och underlätta vid städning.

• Håll händerna centrerade framför dig och nära kroppen när du arbetar med tangentbord och mus. Ju längre bort från din egen axelbredd din hand kommer ju större blir belastningen.

• Använd tangentbordets kortkommandon så ofta som möjligt.

tangentbord.jpg  stamatta.jpg   barn.jpg

• Med en kombination av ljudabsorberande väggskärmar  och genomtänkt placerade golvskärmar  kommer du få en kraftigt förbättrad ljudmiljö. Personal och elever får lättare att koncentrera sig på sin uppgift, vilket ger ett effektivare och mer kostnadseffektivt arbete. Samtal blir lättare att genomföra och allmän ljudnivå blir lägre. Ditt klassrum får en mycket trevligare, behagligare och mer ändamålsenlig arbetsmiljö.

 skarm.jpg fussball.jpg lektion.jpg

bordskarm.jpg ljuddämpande.jpg

Produkten har lagts i varukorgen