Hoppa till innehållet

Rätt arbetsmiljö i verkstaden

Rätt arbetsmiljö i verkstadsmiljö

I en bra arbetsmiljö omfattas även god ergonomi. Ordet ergonomi används ofta som uttryck för hur besvär som ont i rygg och axlar, muskler och leder hänger samman med hur man sitter, står, lyfter och bär.  

Människans kropp är gjord för rörelse. Kroppen behöver en blandning av rörelse, belastning och återhämtning. Men utvecklingen har gjort att människan tillbringar en stor del av sin tid sittande.  

När kroppen belastas sker det ofta ensidigt och monotont. Människan behöver omväxling och variation för att må bra. Det är viktigt att komma ihåg när man utformar arbetsplatser och arbetsuppgifter. Kroppen är ständigt utsatt för belastning och därför behöver belastningen varieras över tiden. En dålig arbetsmiljö kan inte kompenseras genom att individen tränar styrka och kondition. När det gäller ergonomi är det också viktigt att tänka förebyggande och se över arbetsmiljön innan fysiska besvär yttrar sig.

 

Tips på hur du kan förbättra din egen arbetsmiljö


022-00475-001.jpg• Försök att stå och arbeta ibland för att sitta hela dagen. Hissa upp ditt arbetsbord när du går på lunch eller går hem för dagen så är det bara att ställa sig och börja arbeta när du kommer tillbaka. Vissa arbetsuppgifter är t.om enklare att utföra ståendes.

• Variera din arbetsställning så ofta som möjligt. Helst varje halvtimme men minst en gång i timmen.

• När du står upp så använd en ergonomisk matta med spänst eller använd bra skor för att undvika trötta fötter och ben. Ståmatta förbygger även slitage av knä- & höftleder. Det finns olika mattor för olika miljöer som tex tål svetsloppor, oljor mm. Fråga oss om hjälp med att välja rätt för er miljö.032-00002.jpg

• Använd ergonomiska hjälpmedel som avlastar vid tunga lyft för att undvika förslitningsskador och olyckor.

024-00454-001_1.jpg    024-00237-001.jpg      oi8780.jpg

• Använd tangentbordets kortkommandon så ofta som möjligt.

• Ljudabsorbering är en viktig faktor för en bra arbetsmiljö. Orderinvest erbjuder  flyttbara bullerskärmar som är speciellt     utvecklad för verkstads- och industrimiljöer. Skärmen tar effektivt bort ljudreflexer och minskar buller.

• I vårt verkstadssortiment hittar du produkter som ger dig en bättre arbetsställning och som hjälper till att bidra till variation.

023-00.jpg  023-00175.jpg

• Har man ett stillasittande arbete så är en bra stol A och O, men det är även viktigt att användarna lär sig hur stolen  fungerar och hur man ställer in den.  Det finns olika stolar som lämpar sig för olika arbetsuppgifter. Orderinvest hjälper dig att välja rätt stol och utbildar dig i hur du använder din nya stol på bästa sätt. Vi låter även dig prova stolen på din arbetsplats innan du bestämmer dig, så att du är säker på att stolen ger dig rätt stöd i ditt arbete.

stol_3.jpg   stol_1.jpg    stol_2.jpg

• En bra arbetsmiljö handlar ju även om säkerhet för medarbetare och besökare. I vårt sortiment hittar ni allt från speglar, påkörningsskydd, första hjälpen och skyddsmarkeringar.

pakorningsskydd.jpg    spegel.jpg    ögondusch.jpg

• Placera eventuella skrivare i korridoren eller i ett rum för sig. De få steg du tar fram och tillbaka till skrivaren sätter igång din blodcirkulation och gör att du arbetar mer effektivt.

• Folkhälsoinstitutet rekommenderar 30 minuters fysisk aktivitet per dag eller 2 minuters bensträckare var 20:e minut. Så om du inte hinner träna, ta en promenad på lunchen, stå upp och arbeta eller gå fram och tillbaka till skrivaren. Något är bättre än inget.

 

 

 

 

 

Produkten har lagts i varukorgen