Mobiltelefoner i skolan
Mobiltelefoner i skolan är ett ämne som skapat ständig debatt sedan slutet av 90-talet. Visst kan mobiltelefoner vara ett bra pedagogiskt verktyg om de används på rätt sätt men distraktioner som till exempel mobilspel är sällan långt borta. 2007 ändrades skollagen med syfte att de störningar i skolmiljön som påstods orsakas av mobiltelefonerna skulle begränsas. Sedan dess har lärarna haft en tydlig rätt att ”omhänderta föremål som används på ett sätt som är störande för utbildningen eller som kan utgöra en fara för säkerhet i denna”. Mobiltelefonen beskrevs som just ett sådant föremål.
Mobiltelefoner i klassrummet inte bara ett problem
I skolan har mobiltelefonen blivit en omstridd teknologi, störningarna från dem i klassrummet är omvittnande i media. Men forskning inom området visar att mobiltelefoner i klassrummet inte bara är ett problem. Lärare och elever på gymnasiet använder även mobiltelefonerna som verktyg i sitt skolarbete. Samtidigt som debatten om mobiltelefoner i skolan pågått har många skolor i Sverige gjort stora investeringar för att förse sina elever med digital teknik. Vanligtvis rör det som om laptops eller surfplattor. Skillnaden mellan en surfplatta och mobiltelefon är inte särskilt stor sett till funktionalitet. Precis som laptops och surfplattor är mobiltelefonen en uppkopplad teknologi som öppnar upp klassrummet för kommunikation utanför klassrummet. Däremot är skillnaden stor på hur en surfplatta och en mobiltelefon uppfattas i skolmiljön.
Hindra eller utveckla elevers användning
Mobiltelefoner och teknologi som finns i skolan påverkar elevernas skolarbete, med de påverkar inte alla elever på samma sätt. Eleverna föredrar oftast ett mer strukturerat nyttjande av mobiltelefonen i skolan framför rena förbud. I fokusgruppsintervjuer beskriver eleverna hur mycket mobiltelefonen betyder för dom och att de inte vill vara utan den. I klassrummet ligger det på läraren som ska tillämpa reglerna på vad som ska tillåtas och inte tillåtas. Läraren ska bedöma om elevens användning av mobilen bidrar till eller stör deras lärande.
Mobiltelefoner kan alltså vara både störande och användbara i skolan och i skolarbetet. Den uppkopplade mobiltelefonen har blivit ett vardagligt verktyg i arbetslivet och i sociala sammanhang, för kommunikation och kunskapshantering. I gymnasiet använder eleverna sina mobiltelefoner för en mängd olika uppgifter i sitt skolarbete bland annat att ta kort på lärarens anteckningar på tavlan, för att organisera sina studier via sociala media och för att söka efter information. Det kan vara värt att vända på frågan om förbud av mobiltelefoner i skolan och istället fundera över vad som går förlorat vid ett förbud.
Vilken väg väljer ni?
Eftersträvar ni en mobilfri skola, helt mobilfria lektioner eller ser ni en nytta i att eleverna ibland använder sina telefoner under lektionstid? Oavsett vilken väg ni väljer att gå så har vi produkterna som hjälper er.
Våra småfackskåp med separata fack passar bäst om ni vill hålla hela skolmiljön eller lektioner mobilfria. De små skåpen har som fördel att varje elev kan ansvara för sin egen nyckel och på så sätt försäkra sig om att mobilen är i tryggt förvar. Ytterligare en fördel är att man slipper risken att mobilerna råkar förväxlas så någon tar med sig fel telefon. Förvaringsskåp Mobil med 20 småfack fungerar perfekt både om mobilerna har en central förvaringsplats på skolan eller om de ska låsas in under lektion. Genom att istället välja vårt Laddskåp med 20 småfack ger du även eleven möjlighet att ladda upp sin mobil samtidigt som den är inlåst.
Ett snabbare och smidigare sätt att få telefonerna inlåsta i t.ex. ett klassrum är att välja vårt Mobilhotell med 30 fack. Här skjuter eleven in sin telefon i ett fack utan att någon lucka behöver låsas upp. När mobilerna ska hämtas öppnar läraren hela dörren och alla telefoner blir tillgängliga samtidigt. Detta är en optimal lösning både för mobilfria lektioner och tillfällen där man vill att eleverna ska ha tillgång till telefonen under delar av undervisningstillfället.
Förvaring av andra digitala hjälpmedel
Vid förvaring av laptops, läsplattor eller annan digital utrustning krävs såklart större fack. Vi har många bra förvaringslösningar, både stationära och mobila samt med olika nivåer av inbrottsskydd.
Vårt laptopskåp Rubin är ett certifierat säkerhetsskåp med mycket högt stöldskydd. Inredningen är särskilt anpassad för förvaring av laptops, läsplattor, mobiler etc. Rubin finns i fyra storlekar och du kan välja mellan nyckellås eller kodlås. Kodlås är en fördel om många användare ska ha tillgång till skåpet. Laptopskåp Rubin är en optimal lösning om digitala hjälpmedel ska förvaras utan uppsikt och säkerhetsnivån behöver vara hög.
För dig som vill ha en stationär lösning för förvaring av laptops och surfplattor, men har lite lägre krav på säkerheten, är ett laptopskåp med 10 st luckor ett bra alternativ. Våra modeller går att få både med eluttag och utan eluttag. Ibland kan det vara bra att enkelt kunna ta med sig många datorer och samtidigt ha en säker förvaringsplats. Då är en laptopvagn det bästa alternativet. Vi har vagnar med plats för upp till 30 laptops, i varianter både med och utan strömuttag. Vagnarna hittar du i vår bland våra laptopskåp.
Vi hjälper dig med förvaringen
Känner du dig osäker på vilken förvaring som passar bäst för dig, eller är du på jakt efter en specifik lösning du inte hittar i vårt standardsortiment? Våra experter har många års erfarenhet av smarta förvaringslösningar och med ett brett leverantörsnätverk kan vi lösa det mesta. Hör av dig till oss så lovar vi att göra vårt yttersta för att hjälpa dig!