Välj rätt handtruck

 

ValjRattHandtruck.jpg

Vilken handtruck som fungerar bäst för dig beror på flera faktorer. Vilken typ av last ska hanteras, vilket underlag kommer man att köra på, finns trånga utrymmen i lokalen där handtrucken ska användas och hur ofta används den?

När du vet på vilket vis du vill använda din handtruck är det lättare att avgöra vilken hjultyp som fungerar bäst, vilken gaffellängd du ska välja, om du behöver snabblyft om det kan vara bra att välja en motordriven modell. 

I vår guide nedan ger vi dig en liten vägledning om vad som är bra att tänka på när du väljer hjultyp, gafflar och modell. 

handtruck_miljo1.jpg

handtruck.jpg   Visa alla våra handtruckar >>

 

 

Singel- eller boogiehjul?

singel
Singelhjul, som också kallas enkelhjul, väljer du om du ska hantera lättare eller medeltunga laster och har ett plant underlag där du använder din handtruck. En gaffellyftvagn med enkelhjul är också rätt val om du behöver hantera pallar från långsidan. En fördel med singelhjul är att du får en mindre svängradie. Handtrucken med singelhjul är det vanligaste alternativet och fungerar för de flesta verksamheter.
boogie

Boogiehjul innebär att pallyftaren har dubbla hjul på varje gaffel. Boogiehjul gör handtrucken stabilare och är det bästa alternativet om du ofta hanterar tung last. En gaffellyftvagn med boogiehjul är också att föredra om du ofta hanterar gods på ojämnt underlag, t.ex. lastbilsflak eller grusiga golv, eller om du ofta kör över trösklar och ramper.

 

 

 

Nylon-, polyuretan- eller gummihjul?

nylon

 

Nylonhjulet är ett hårt hjul som rullar lätt på hårda golv. Om du ofta hanterar tunga laster är nylonhjulet det bästa alternativet.

 

 

poly
Polyuretanhjulet är ett mjukare hjul och räknas som ett mer högklassigt alternativ jämfört med nylon. Det mjukare hjulet gör att pallyftaren får en mjukare gång och är också mer skonsamt mot underlaget. Om du transporterar mycket gods på ojämna golv och på lastbilsflak passar det bäst att använda en handtruck med polyuretanhjul.

 

gummi

 

Gummihjulet har egenskaper som är lika polyuretanhjulets, men är något mjukare och tystare.

 

 

Klätterhjul?

klätterhjul

 

Klätterhjul är ett litet hjul som sitter under gaffelspetsen. Klätterhjulet är ett fantastiskt hjälpmedel om du ofta behöver hantera pallar från långsidan och köra tvärs pallens medar.

 

 

Quicklift?

Quicklift, eller snabblyft, hjälper dig att snabbare lyfta pallen. En handtruck med quicklift-funktion gör att gafflarna når pallen redan vid första pumpslaget och att du börjar lyfta pallen vid nästa slag. Ett oslagbart hjälpmedel som gör arbetsdagen behagligare när du använder din pallyftare många gånger under dagen och lyfter många pallar.

handtruck_miljo3.jpg

Vilken gaffellängd ska jag välja?

Den vanligaste gaffellängden är 1150 mm, en gaffellängd som är anpassad för hantering av EUR-pallar. Med en gaffellängd på 1150 mm kan du enkelt hantera en standardpall både från kortsidan och från långsidan. En gaffellyftvagn med kortare gafflar kan vara bra om du ofta hanterar halvpallar, om du har trånga utrymmen där du använder din handtruck eller om du alltid hanterar pallen från långsidan. Om du däremot hanterar väldigt stora pallar kan det vara bra att välja en gaffellängd som är längre än normalt.

 

 

Lågbyggd handtruck?

I de flesta fall fungerar en lyftvagn med normal gaffelhöjd, men för vissa användningsområden kan en lågbyggd gaffellyftvagn vara ett bättre alternativ. En lågbyggd gaffellyftvagn använder du t.ex. om du hanterar pallar med lägre bygghöjd än normalt eller om du behöver hantera laststick.

 

 

Fördelar med en motordriven lyftvagn?

motor

 

Om du ofta behöver flytta gods på lagret eller i produktionen och använder din gaffellyftvagn mycket frekvent är en motodriven gaffellyftvagn ett bra alternativ. Motodriven drift eller ett helelektriskt alternativ där lyft- och åkrörelse hanteras i styrhandtaget har stora ergonomiska fördelar och sparar mycket energi hos användaren.

 

 

 

 

Handtruckar i andra material och utföranden?

I vissa miljöer, t.ex. inom livsmedelsindustrin, ställs höga krav på utrustningen. I dessa fall kan en galvaniserad eller rostfri handtruck vara ett bra alternativ. Detsamma gäller naturligtvis i fuktiga miljöer.

Om du ofta behöver väga gods under arbetsdagen är en gaffelvagnsvåg ett fantastiskt hjälpmedel. Genom att kunna väga pallen direkt då du lyfter den sparar du mycket värdefull tid.

galvad   våg